30. huhtikuuta 2012

Skulptaus osa 1 - massat



Ajattelin kirjoittaa blogisarjan skulptaamisesta (ja ehkä laajentaa sitä myöhemmin muuhunkin), kerran kun suomeksi ei hirveän paljon ole tietoa asiasta. Jos olet kiinnostunut, niin jatka vain lukemista.

Olen itse pelaillut miniatyyreillä jo vuosia. Koulutukseltani olen metallialan artesaani, joten jotain taiteellista silmää kai pitäisi löytyä (lisäksi opiskelen mallinrakennusta tällä hetkellä).
Skulptausta olen sitten harrastanut vähän vähemmän, mutta yritän tehdä sitä mahdollisimman usein, sillä jonossa on paljon eri töitä. Olen kiinnostunut eniten historiallisista ja moderneista miniatyyreistä, 15mm ja 6mm skaala on lähinnä sydäntäni.
Ensimmäisessä blogauksessa käyn läpi skulptauksessa käytettäviä massoja.



Kneadatite, eli tutummin greenstuff, on yksi yleisimmistä massoista joita skulpauksessa käytetään. Nimi greenstuff tulee blue/yellow -sekoituksesta, joka sekoittuessaan muuttuu (yllätys yllätys) vihreäksi. Muitakin sekoituksia löytyy, kuten brownstuff, josta siis tulee ruskeeta. Suurin ero näillä kahdella on se, että jälkimmäinen on kovempaa ja myös hintavampaa.
Greenstuff on hyvä pienten osien tekemiseen sen jäykkyyden ja tarttuvuuden takia. Tarttuvuus on myös haitta puoli, sillä greenstuff jää kiinni helposti työkalujen pintaan ja näin ollen tekee muotoilusta hivenen haastavaa. Greenstuffia voi hioa, mutta se ei ole kaikkein paras tapa käsitellä tuota ainetta.
Greenstuff kovettuu huoneen lämmössä, mutta kovettuminen vie aikaa, itse normaalisti odottelen muutaman tunnin ennenkuin jatkan työtä. Greenstuff ei kovetu kivikovaksi, joten figuurin kanssa saa olla varovainen vielä kovettumisen jälkeenkin.
Greenstuffia kannattaa säilyttää viileässä (kuten jääkaappi) ja tiiviissä pussissa, näin se säilyy paljon pidempään tuoreena ja sitä on helpompi muotoilla.
Huom! Kneadatite on myrkyllistä, älä syö sitä äläkä esim. tiputtele pieniäkään paloja lattialle jos omistat esim. lemmikkieläimen taikka pienen lapsen joka tykkää syödä kaikkea lattialta löytyvää. Hanskojen käyttö greenstuffin kanssa on myös järkevää.

Games Workshopilla on myynnissä tuote nimeltään Liquid Greenstuff. Tällä ei ole tekemistä kneadatite-greenstuffin kanssa mitään muuta kuin väri. Sen verran voin kokemuksesta sanoa, että tuolla voi tasoitella joitakin pinnalle jääneitä epätasaisia kohtia.

Fimo on hyvin yleinen askartelukaupoista löytyvä massa. Normaali fimo kovetetaan uunissa ja sitä löytyy erilaisina versioina. Itse olen Suomesta löytänyt ainoastaan effectiä ja softia. Soft on todella pehmeätä, joten sitä on vaikea käyttää mihinkään tarkkaan työhön. Effect on hieman jäykempää, mutta siitäkin on vaikeampaa tehdä pieniä osia verrattuna esim. greenstuffiin. Effect toimii kuitenkin hyvin alimmaisena kerroksena figuurissa, jolloin se on helppo muokata, laittaa uuniin vähäksi aikaa ja sen jälkeen pääsee heti jatkamaan figuurin tekemistä, ilman että joutuu odottamaan pitkiä kovettumisaikoja. Uunissa kovettuvissa massoissa kannattaa muistaa se, että jos skulptissasi on jo ilmassa kovettuvaa massaa (esim. greenstuff), et voi laittaa sitä enää uuniin kovettumaan. Käytä siis aina ensin fimoa, jos aiot käyttää sitä työssäsi.
Fimo Air on taasen ilmassa kovettuvaa massaa. En ole vielä avannut kyseistä pakkausta kaapistani, vaikka se on ollut siellä jo jonkin aikaa. Kaverin kautta kuitenkin kuulin, että suuremmissa töissä se tuppaa halkeilemaan. Tämä kuulostaa hyvin normaalilta efektiltä joka tulee savimaisille massoille, se tarkoittaa liian nopeata kuivumista. Tätä voi yrittää ehkäistä mm. laittamalla työ muovipussiin, jossa se kuivuu hitaammin.

Milliput on myös suht yleinen massa. Se kovettuu ilmassa muutamassa tunnissa. Aluksi milliput tarttuu suht hyvin, muttei kuitenkaan niin hyvin kuin greenstuff. Milliput on myös todella pehmeätä aluksi, joten jos olen tekemässä jotain tarkkaa työtä, laitan milliputin paikalleen ja hahmottelen vähän. Tunnin tai parin päästä milliput on sopivan kiinteätä, että siihen voi tehdä tarkkoja muotoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos milliput on ehtinyt jo kovettua hieman, se tuppaa halkeilemaan jos sitä yrittää liikaa muokata.


Näiden lisäksi on olemassa muita massoja, joita en itse ole käyttänyt (esim. Super sculpey). Näin ollen en sen pahemmin niistä kerro tässä.

Seuraavassa blogauksessa käsittelen hieman työkaluja mitä miniatyyrin skulptauksessa voi tarvita.

EDIT: Tarkkaavaisten lukijoiden ehdotuksesta mainittakoon vielä Milliputista, että se on savipohjainen epoksimassa, joten veden käyttäminen antaa lisäaikaa työstämiselle kuten normaalin saven kanssa. Lisäksi Milliput on myrkyllistä, eikä sitä suositella käytettävän paljain käsin, koska se voi aiheuttaa allergisia reaktioita sekä mahdollisesti pitkän käytön jälkeen hermojen tuhoutumista sormissa. Lateksi- ja vinyylihanskat eivät suojaa täysin tältä, suositeltavaa on käyttää nitriilihanskoja.