2. lokakuuta 2014

Paluu töiden ääreen

Pari vuotta on mennyt viimeisimmästä kirjoituksesta.
Perhe, yrityksen perustaminen ja opiskelu, sekä satunnaiset pätkätyöt ovat aiheuttaneet sen, että skulpauspöytää ei ole tullut käytettyä pitkään aikaan ja nyt se onkin kaiken sekalaisen tavaran valtaama. Nyt vihdoin alkaa olla taas aikaa, joten asiat tärkeysjärjestykseen, eli miten palata skulptauksen pariin:

Työpöytä
Oikeastaan nykyään työpöytiä on kaksi, joten toisen voin ottaa täysin skulpauskäyttöön kun toinen pysyy sekalaisena työkalujen säilytyspaikkana ja tietokoneen tasona.
Kuitenkin välttääkseni kaaosmaista pöytää, joka oli aika yleinen näky skulpatessa, aion valmistaa pöydälle työtason, johon saa työkalut ja kaiken muun tarpeellisen laitettua järjestykseen. Työtasoon tulee myös kiinni hyllykkö, joka siis nousee työpöydältä ylöspäin ja siinä on säilytystilaa armatureille, materiaaleille, puolivalmiille skulpteille ym. tarpeelliselle pikkutavaralle. Tätä varten pitää etsiä jostain pieniä, mieluiten läpinäkyviä, laatikoita joita hyllykköön laittaa. Eli siis luvassa on kierrosta Biltemassa, Tokmannilla, Honkkarissa, Motonetissä ja Clas Ohlssonnilla. Pitää samalla katsoa jos löytyisi vaikka hyödyllisiä uusia työkalujakin....

Koska taloudessa on tällä hetkellä yksi taapero ja yksi napero, niin työpöydälle ei voi jättää mitään vartioimatta. Pitää siis sisällyttää työtasoon ylempi tasanne joka on pöydän kauimmassa reunassa, jottei uteliaat kädet pääse koskemaan kuivumassa oleviin skulpteihin. Suurin ongelma tuleekin kehitellä työtaso niin, ettei se ole liian korkea, jotta pöydän takana oleva ikkuna ei peity liikaa. Luonnonvalo kuitenkin on, omasta mielestäni, paras valonlähde skulptaukseen.

Niin ja työtasohan onnistuu suhteellisen helposti nyt, kun puusepäksi opiskelen. Pitää käyttää hyödyksi kaikki laitteet vielä kun niitä on. ;)

Projektit
Kesken jäi niin modernit suomalaiset kulkuneuvot (kuten Pasin runko ja Patrian AMV:hen uudet kauniimmat renkaat), Pohjois-Korean armeija kuin myös 1918 sisällissodan skulptaukset.
Näistä ajattelin keskittyä aluksi jälkimmäiseen. Laitan pitkän ajan tähtäimeksi sen, että ensivuoden aikana saan tehtyä joitakin perushahmoja kyseiseen sotaan. Skulptit valmistan niin, että niitä voi käyttää valumuoteissa, eli pitää välttää negatiivisia päästöjä.
Tämän jälkeen pitää löytää valufirma, joka valaa pientuotantona. Periaatteessa onnistuisi tuo itseltänikin, mutta en halua aloittaa jälleen silikonien kanssa räpläämistä, vaan ulkoistan mieluiten valamisen ja maksan siitä. Tarkoitus olisi kuitenkin valaa enemmän kuin omaksi tarpeeksi ja samalla tutkia mahdollisuutta jos näitä saisi pienen erän myyntiin 2017 vuodeksi viimeistään.
Juu, tiedän, ei sillä rahaa tahkota, mutta mun mielestä suomalainen miniatyyriskene tarvitsee figut kyseisen sodan taisteluihin ihan jo sen takia että talvi- ja jatkosotaa on vatvottu pelipöydillä niin paljon että muut kotimaiset taistelut on jääneet täysin jalkoihin.

Samalla ajattelin että voisi herättää henkiin jälleen projektini kotimaisesta figupelistä 1918 vuodelle, joka myös kelpaisi Viron itsenäisyystaistelulle, heimosodille ja mahdollisesti jopa Venäjän sisällissodalle. Tiivistettynä siis tarkoitus olisi tehdä ilmaiset ( pdf -muotoiset), kevyehköt ja suomenkieliset säännöt (myöhemmin voi sitten kääntää lontoon kielelle). Sinänsä ihan sama kiinnostuuko kukaan oikeasti pelaamaan niillä, tarkoitus toki on että niillä olisi mukava pelata. Niitä kuitenkin voisi käyttää pelidemoissa, joissa samalla voi esitellä myös figut.

Tällästä tänään. Ensimmäiset kunnon postaukset taas itse skulptaamisesta tulee ehkä parin viikon päästä, kun saan tuon työpöydän käyttöön otettua ja pääsen taas työn makuun. Mut ainakaan en ole unohtanu tätä blogia, jos joku vielä lukee tätä ja niin on pelännyt! :)

1 kommentti:

  1. Hienoa tervetuloa takaisin. Sculptausvinkkejä onkin ollut ikävä.

    VastaaPoista