3. toukokuuta 2012

Skulptaus osa 2 - työvälineet


Työvälineet ovat tärkeä osa skulptauksessa. Huonoilla välineillä ei tule kaunista jälkeä. Tätä voi tietysti hieman kompensoida taidoilla, mutta parasta tulosta tulee jos on taitava ja hyvät työkalut.
Ihan ensimmäinen asia työkaluissa on puhtaus. Pidä siis aina työkalujesi pinnat puhtaina! Näin massat eivät pääse kiinni työkaluihisi ja skulptausjälki on tasaista.

Työkaluna voit käyttää melkeinpä mitä vain, mikä ajaa asiansa, eli tekee kaunista jälkeä skulptatessa. Jotkut firmat myyvät suoraan miniatyyriskulptaajille työkaluja, nämä normaalisti maksavat myös maltaita, vaikka pääset saaman tulokseen halvemmilla työkaluilla.
Tässä hieman ideoita ja suuntaa antavaa listaa mitä käyttää työkaluina (nämä ovat lähinnä niitä mitä löytyy myös itseltäni):

Savityökalut ovat hyviä, koska ne on tehty samaan tarkoitukseen, eli massojen muotoiluun. Monesti kyseiset työkalut ovat kuitenkin suht isoja miniatyyrien skulptaukseen, joten kannattaa etsiä erikoisliikkeistä näitä tarvikkeita. Metalliset sopivat hyvin, mutta olen kuullut monien myös kehuvan silikonisia työkaluja joihin massat eivät jää kiinni niin helposti.
Pallopäiset savenmuokkaustyökalut ovat todella hyviä kun pitää tehdä kaunista pinta-alaa.

Neulat ovat toinen hyvä. Nuppineuloja voi käyttää aivan pienimpien reikien tekemiseen. Yksi hyvä työkalu on nahkaneula, jonka kärki taipuu hieman. Tämän ansiosta se sopii hyvin muotoiluun.
Jos omistaa isot sormet, niin kannattaa askarrella neuloille omat kahvat, joista on helppo pitää kiinni  vakaasti.

Veitset. Näistä parhaimpia ovat mm. kynäveitset ja todella pienet katkoteräveitset. Näiden etuna on todella terävät reunat, joita käyttää hyödyksi.

Itse tehdyt työkalut ovat joskus myös hyvä ratkaisu. Näitä voi tehdä niin teräksestä kuin messingistä. Huolellinen työnjälki on tärkeätä, jotta työkaluista ei tule rosoisia pinnaltaan. Näiden tekemiseen tarvitaan hieman taitoa taikka paljon opettelua. Netistä löytyy jonkinlaista neuvoa omien työkalujen muokkaamiseen teräksestä.

Muotoilutyökalujen lisäksi on hyvä olla jokin alusta pöydän suojana, jollei siihen halua pieniä paloja massoja jäävän kiinni. Lisäksi pöytälamppu tai muuten hyvä valaistus on tarpeellista, todella pienissä yksityiskohdissa suurennuslasilla varustettu pöytälamppu on ihan jees tavaraa.
Näiden lisäksi kannattaa greenstuffia varten olla vettä, johon kastat vähän väliä työkalujasi, jottei greenstuff jää niihin kiinni (muilla massoilla tämä ei ole tarpeellista).
Jos käytät rautalangasta tehtyä armaturea, suosittelen laittamaan sen kiinni korkkiin (sellaiseen kuin mitä viinipulloissa on), mieluiten käyttämättömään, niin että jalan langat työntyvät korkkiin ja pitävät hahmon pystyssä. Näin on helpompi työskennellä, kun voit oottaa kiinni korkista figuurin sijaan.
Armaturen ja dollien käytöstä tulen kertomaan lisää tulevissa blogauksissa.

Lopuksi vielä kehoitan käyttämään luovuutta työkalujen keksimisessä, kaikkea ei ole vielä keksitty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti