4. toukokuuta 2012

Skulptaus osa 3: kuvallisempaa syventymistä alkuun

Tässä viestissä hieman lisää massoista ja työvälineistä, lähinnä kuvin, mutta myös hieman lisätietoa.


Kuvassa oikealla pötköissä Milliputin yellow-grey massat, joita kannattaa sekoittaa suhteessa 50:50. 
Oikealla kneadiitti, eli greenstuff, joka tulee yleensä pienissä erissä ostettuna yhtenä kappaleena sinisen ja keltaisen osan ollessa toisissaan kiinni. Netissä olen lukenut että jotkut irroittavat osat toisistaan, jotta kneadiitti ei mene massojen keskeltä huonoksi. Itse en ole tätä todennut tapahtuvan, massat menevät nopeammin huonoon kuntoon kokonaan ihan vain säilytyksessä. Kneadiittia kannattaa sekoitella oman maun mukaan, monet käyttävät keltaista enemmän, koska massa on tällöin joustavampaa ja pehmeämpää. Sinisen lisääminen taasen tekee siitä kovempaa ja jäykempää.


Yllä on kuva kovettuneesta greenstuffista ja Milliputista.


Yllä kuvassa on Fimoa ennen uuniin laittamista. Uuni ei oikeastaan kauheasti väriä muuta, mutta pinnan kiilto häviää. Vasemmalla on Softia, jota saa kyllä kaikeissa väreissä (itse pidän pinkkiä aika miehisenä skulptaukseen). Oikealla Effectiä, jossa on siis hienoa (tai "hienoa") glitteriä massassa, tätäkin saa aika monessa eri värissä. Värejä kannattaa käyttää jos on tekemässä monimutkaisia skulpteja, joissa eri väriset osat auttavat hahmottamaan yksityiskohtia skulptatessa.


Tässä kuvassa onkin sitten hieman työkaluja. Nämä ovat niitä joita pidän kotona, koulussa on n. puolet työkaluista. Vastapäivään ylhäältä alas on ensin kolme pallopäätä, Tampereen keskustasta löytyy taitelijaliike läheltä stockmannia, jossa viiden pään setti oli vähän päälle 4e (noin puolet ebayn hinnoista siis). Tämän jälkeen on miniviila (tai koruviila tai mitä nimeä ikinä haluat käyttääkkään) sekä merkkauskynä, josta terä on katki (kyseinen "kynä' on siis terästä ja se on tarkoitettu metallin merkkaamiseen). 
Tämän jälkeen tulee yksi itsetekemä kokeilu messinkipäisestä loivasta piikistä. Sen vieressä taasen on todella pieni talttapäämeisseli, joka on muuten aika hyvä skulptaustyökaluksi.
Sitten on perinteinen nuppineula, sekä nahkaneula. Viimeisenä löytyy katkoteräveitsi ja sormipora.


Pienoismallipuristimet ovat yksi hyvä vaihtoehto figuurin kiinnittämiseen johonkin, toinen on taas vieressä oleva korkki. Greenstuffin kanssa kannattaa käyttää vettä työkaluissa, vesipurkiksi voi keksiä mitä vain (niille joilla on pieni taapero kotonaan on aika helppoa löytää pilttipurkkeja). 


Cocktail-tikkuja ei kannata yleensä käyttää, puuhun jää helpommin kiinni massat kuin metalleihin. Metalliset puristimet voi olla vankka tapa pitää figuurin armature paikoillaan, mutta voin kertoa että hankalaa on pitää painavaa puristinta kädessään skulptatessa. Mittakaavamitta on hyvä, jos haluaa vertailla onko tuotos oikeassa mittakaavassa. 

Loppujen lopuksi pitää vielä sanoa, että työkaluja ei tarvitse olla montaa, kaksi tai kolme riittää, kunhan ne on hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti