7. toukokuuta 2012

Skulptaus osa 4: Armature ja Dollie


Skulptaajan hyvä apuri on armature tai dollie. Armatureksi yleisin mielletään rautalangoista väännetty "runko" tai luuranko, jossa voi olla myös muotoiltuna luurankoa tai lihaksistoa. Dollie tarkoittaa taasen enemmänkin jo pitemmälle vietyä hahmoa, joka muistuttaa alasti olevaa hahmoa. Armaturejen ja dollien eroja on muutama. Armaturea voi väännellä eri asentoihin ja hakea mieleisensä, dolliet tulevat yleensä kiinteinä ja niiden asentoa et voi itse päättää. Dollien päälle on tosin helpompi työstää figuuri, koska sinun tarvitsee tehdä vain vaatteet ja varustus, armaturessa joutuu skulptaamaan paljon enemmän.

Dolliet ovat siis hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat joko nopeuttaa työtänsä taikka eivät ole vielä kauhean hyviä skulptaamaan ihmisen muotoa. Ammattilaiset käyttävät usein kuitenkin armaturea, koska se antaa paljon enemmän mahdollisuuksia, vaikka vaatiikin tekijältään enemmän taitoa.
Sekä dollieita että armatureja voi ostaa lähinnä ulkomailta. Jälkimmäisiä voi tehdä hyvin yksinkertaisina itsekkin ja alla on pari erilaista tapaa miten se onnistuu.

Ota pala rautalankaa .


Tee siihen silmukka.


Kierrä päät toistensa ympäri kaksi tai kolme kertaa tiukasti


Liimaa tai juota lankaa kierretyn osan kohdalta. Tässä kohtaa liimaus on paljon helpompaa saada kauniimmaksi.



Leikkaa yläosan lenkki auki, niin saat siitä kädet armaturelle.



Toinen tapa on skulptata lankojen päälle hieman torsoa ja mahdollisesti myös päätä. Tämän jälkeen tehdään armaturesta muotti, jolloin voi valaa helposti lisää samanlaisia armatureja.
Alhaalla kuva vanhasta armaturestani josta tein muotin, sekä sitä alempana uudesta joka on paljon parempi kuin edeltäjänsä.



Armaturen tekotapoja on tietysti paljon enemmän kuin mitä tässä esitin, nämä ovat lähinnä niitä mitä itse käytän. Kannattaa kokeilla itse erilaisia tapoja, jotta löytää parhaimman juuri omaan tarkoitukseen. Armatureja voi ja kannattaa käyttää myös niin hirviöissä kuin eläimissä, tällöin pitää ehkä käyttää enemmän lankoja jalkojen ja häntien tukemiseen.

Seuraavassa blogauksessa käyn läpi hieman ihmisen anatomiaa ja miten se pitää huomioida skulptauksessa.  

2 kommenttia:

  1. Hienoa tälläisiä bloggauksia on kaivattukin suomeksi. Jään mielenkiinnolla seuraamaan jatkoa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuo kesä vei aikaa, mutta nyt pääsen taas jatkamaan, joten jatkoa on tulossa. Varsinkin nyt, kun tietää että ainakin joku lukee näitä, tulee hyödyllisempi olo ettei turhaan kirjoittele. :)

      Poista