16. lokakuuta 2012

Skulptaus osa 8: lihaa luiden päälle

Nyt käsittelen 15mm skaalassa rautalangasta tehdyn armaturen päälle ihmisen hahmon skulptausta.
Suuria eroja ei ole esim. 25mm skaalaan taikka 30mm skaalaan, joissa lihaksistoa skulptataan vain yksityiskohtaisemmin.
Itse käytän rautalanka-armatureissa U-muotoa ylösalasin käännettynä, niin että armaturen jalat painetaan korkin sisään. Näin armature pysyy paikoillaan skulptatessa.


Rautalankaa vääntämällä voidaan asento laittaa mielensä mukaiseksi. Erikoisemmissa asennoissa kannattaa olla tarkkana, ettei jaloista tule epäluonnollisen kokoisia. Asentoja katsoessa voi käyttää apuna niin elävää mallia (taikka peiliä josta itseään ihastelee) kuin valokuvia.
Kun rautalanka on väännetty asentoon ja laitettu kiinni korkkiin, on aika alkaa leikkimään massan kanssa.
Itse käytän joko uunissa kovettuvaa fimoa taikka greenstuffia tässä kohtaa. Jälkimmäinen on kalliimpaa mutta  tuntuu jäävän rautalankaan kiinni paremmin ohuina kerroksina.

Oma tapani on aloittaa tekemällä ohut kerros hahmoa rautalangan päälle. Tähän voi mallintaa suurimpia lihaksia ja muita tärkeitä muotoja. Tarkoitus on kuitenkin tehdä todella ohut kerros, jotta sen päälle voi vielä mallintaa vaatetuksen ja varusteet ilman että hahmosta tulee liian leveä muodoiltaan.
Tässä vaiheessa en normaalisti mallinna käsiä ja päätä, koska ne teen yleensä vaatteiden skulptauksen kanssa yhtä aikaa. Rautalankaa ei tarvitse käsissä käyttää 15mm skaalassa, mutta se voi auttaa esimerkiksi aseen teossa hahmolle. Suuremmissa skaaloissa (25-30mm) kannattaa käsiin käyttää rautalankaa ja tehdä niiden päälle lihaksisto tässä vaiheessa.

Jos haluaa tehdä tarkasti lihaksistoa tässä vaiheessa, esimerkiksi isompaa skaalaa skulptatessa (taikka 15mm skaalassa, jos hahmolla ei ole paljoa vaatteita) kannattaa käyttää joko alastonta mallia apuna tai googlettaa vaikkapa hakusanalla "muscle sketch" apua itselleen.

15mm skaalaa pienempiä miniatyyrejä tehdessä en ainakaan itse tee minkäänlaista lihaksistoa, vaan skulptaan vaatteet ja varusteet suoraan rautalangan päälle.
Alla vielä kuva miltä oma figuurini näyttää tämän vaiheen jälkeen:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti